Uusia vaihtosopimuksia ja residenssikohteita kuvataiteilijoille ja esittävän taiteen tekijöille

Taiteilijoille avautuu uusia residenssikohteita kun sekä Suomen Kulttuurirahasto että Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö uudistavat taiteilijaresidensseihin liittyvää toimintaa.

Ateljeesäätiön pitkäaikainen residenssivaihto sveitsiläisen iaab vierasateljeeorganisaation kanssa Baselissa päättyi vuonna 2015 ja säätiö on hakenut uusia vaihtopartnereita Aasiasta. Vuonna 2017 toteutuu vaihtosopimus japanilaisen Youkobo Art Space -residenssin kanssa ja suomalaisille kuvataiteilijoille tarjoutuu mahdollisuus hakea residenssiin Tokioon syys-lokakuuksi  2017.

Suomen Kulttuurirahastolla kuvataiteilijoiden haettavaksi tulee residenssijaksoja Aasiassa, tanssijoiden ja muiden esittävän taiteen tekijöiden uusi residenssikohde on Portugalissa. Lisäksi taiteilijat voivat hakea keskusrahastolta lokakuussa apurahoja itsenäisesti järjestämään residenssityöskentelyynsä.

Aasian residenssikohteet ovat Tokyo Wonder Site Japanissa sekä SeMA Nanji Residency, joka Soulin taidemuseoon linkittyneenä toimijana verkottaa residenssitaiteilijoita hyvin paikalliseen taidemaailmaan. Molempiin kohteisiin myönnetään yksi kolmen kuukauden työskentelyapuraha vuodelle 2017. Tokion ja Soulin residenssit toteutetaan vaihtosopimuksina yhteistyössä HIAP -residenssikeskuksen kanssa.

Kulttuurirahasto avaa residenssin myös tanssi- ja esitystaiteelle. Residenssi toteutetaan portugalilaisen O Espaço do Tempon kanssa siten, että Kulttuurirahasto lähettää Portugaliin korkeintaan viiden hengen työryhmiä 2−4 viikon työskentelyjaksoiksi. Vuonna 2017 ryhmiä lähetetään korkeintaan neljä. Koreografi ja tanssitaiteilija Rui Hortan perustama O Espaço do Tempo toimii 1500-luvulla rakennetun nunnaluostarin tiloissa Montemor-o-Novon kaupungissa Alentejossa. Monitaiteinen residenssi on suuntautunut tanssiin, mutta ottaa vastaan myös muita taiteentekijöitä, lähinnä teatterin ja musiikin, mutta myös visuaalisten taiteiden aloilta.

Lue lisää Kulttuurirahston residensskohteista  >>